IQ SIL

ke 3. huhtikuuta 2019 13.41.00

Kävin Rotorkin tehtaalla ihmettelemässä IQ-sähkötoimilaitteen SIL-versiota. Turvallisuuden eheystaso eli Safety Integrity Level jaetaan neljään eri tasoon, joista Rotorkilta löytyvät tuotteet kolmeen. Lisää SIL-asiaa on verkko pullollaan, joten keskityn tässä muutamaan IQ:n ominaisuuteen.

SIL-versio on eittämättä turvallisempi kuin perusmalli ja tarkoitettu käytettäväksi kriittisissä kohteissa. Tämän takia ESD-ohjaus on pakollinen, eli ns. hätäajo turvalliseen tilaan. Käytännössä tämä on 24VDC signaali, joka poistuessaan aiheuttaa turvatoiminnon. Toiminto voidaan ohjelmoida ja vaihtoehtoina löytyy kiinni, auki ja pysyy paikallaan. Ohjelmoinnin aikana laite ajaa testiajon, joka myös kellotetaan. Tämä sitä varten, että jos asentotunnistin ei jostain syystä toimi, turvatoiminnossa laite menee tuon mitatun ajan haluttuun suuntaan. Turvatoiminto on siis mahdollinen viallisellakin laitteella.

Jotta tiedettäisiin, onko laitteen mahdollista suorittaa turvatoiminto, on olemassa SIL-rele. Jos rele antaa hälytyksen, ei turvatoimintoa voida tehdä. On siis erittäin tärkeää kytkeä SIL-rele järjestelmään.

IQ:n SIL-versiolla osaiskutestin tekeminen voidaan hoitaa käytännössä vaan ajamalla laitetta haluttu matka ja jos SIL-rele ei anna hälytystä, on laite valmis turvatoimintoon. Toki osaiskutesti voidaan tehdä kaikissa laitteissa olevalla tavalla, mutta jos halutaan säästää kaapeloinnissa, niin edellä mainittu tapa on hyvä. Testaamiseen ei siis tarvita laitteen luona käyntiä.

Peruslaitteesta poiketen SIL-ominaisuus käyttää turvatoiminnossa moottorin voimaa ilman rajoittimia. Päätyrajoilla rajoitin tulee taas mukaan kuvaan. Tarkoituksena on saattaa turvatoiminto loppuun keinolla millä hyvänsä. Tämä on syytä muistaa laitetta mitoitettaessa, että venttiili ja asennusosat kestävät tuon.

Lisätietoja klikkaa tästä.

Lisätietoja tuotteesta

Uutisen kuva

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: